Tættere på naturen i Thy

Thy skal regnes blandt Danmarks smukkeste regioner. De fredelige rammer indbyder til en afslappende ferie, hvor der er uanede muligheder for store oplevelser i den uspolerede natur i Nationalpark Thy.

Det brusende Vesterhav, utæmmet natur og små fiskerbyer langs hele kysten. Drømmen om et afslappet og knap så hektisk liv midt i fri natur og smukke omgivelser har de bedste rammer i Thy. Regionens rå og uspolerede skønhed, stilheden og den afslappede måde at leve på har vist sig at have en magnetisk tiltrækningskraft på folk fra landets større byer. De vinker i stigende grad farvel til det stressende storbyliv og bosætter sig i Thy for at finde ny ro og inspiration.

Du behøver dog ikke at rykke teltpælene op for at få lov at smage på det nordjyske. Du kan nøjes med at lægge vejen forbi i sommerferien, hvor regionen viser sig fra sin bedste side.

Store oplevelser i fredet natur

Nationalpark Thy blev i 2008 indviet som landets første nationalpark, og når du går, rider, cykler eller kører i bus gennem det rå og vejrbidte klithedelandskab med udsigt til kyst, sandblæste klitter og store søer, er det ikke svært at se hvorfor. Her er ganske enkelt betagende smukt.

Er du tilhænger af pedalkraft, er du kommet til den helt rette plet på danmarkskortet. Thys overvejende flade landskaber og de mange nyanlagte cykelstier er oplagte til cykelture i naturen. Her kan du komme helt væk fra omverdenen og lufte tankerne med en portion frisk luft og et stykke natur, som placerer sig blandt landets smukkeste.

Spring på cyklen og følg en af de mange skiltede 'Panoramaruter', som både tager dig forbi steder med storslåede udsigter og mere hemmelige pletter. Her er adskillige skiltede ruter at vælge imellem, og i sommerperioden er det desuden muligt at komme med på en række gratis, fælles cykelture, hvor frivillige nationalparkværter vil guide dig igennem forskellige dele af nationalparken, som vil dele gavmildt ud af reserverne i sit naturlige skatkammer.

Guidede ture til hest, i bus eller til fods

Du kan også droppe 'jernhesten' til fordel for den ægte vare, for der er også blevet etableret en række skønne rideruter i nationalparken, hvor rideentusiasterne nok skal finde noget at glæde sig over. For eksempel på den nyanlagte riderute fra syd til nord i Thys landskaber, hvor det også er muligt at deltage i ture over flere dage.

I sommerperioden fra den 27. juni til den 4. august er der desuden mulighed for at opleve nationalparken med bus, når busrute 88 omlægges til at køre tre forskellige ruter i Thy og nationalparken. En guide vil fortælle om de forskellige steder, der besøges på ruten. Der gøres flere stop undervejs, og på hver rute vil der være indlagt en frokostpause, så du kan nyde de herlige omgivelser og et stykke mad i fred og ro.

Har du mod på at komme endnu tættere på det vilde landskab, er der mulighed for at komme med på en to-dages vandretur d. 17. og 18 august, hvor fire forskellige naturvejledere blandt andet vil føre an i vandreture ved blandt andet Danmarks eneste vildmark. I opholdet er inkluderet fire vandreture, transport, indkvartering og måltider.

Surfing og strandliv

Mens nationalparken blomstrer og naturen myldrer gavmildt af liv, byder de mange kilometer hvide sandstrande langs vestkysten op til både afslappet strandliv og masser af actionpræget vandsport. Faktisk er strandene på Thys vestkyst så gode til surfing året igennem, at området fra Agger Tange til nord for Hanstholm med et kærligt glimt i øjet kaldes 'Cold Hawaii'. Langs denne strækning er der ikke mindre end 31 spots, som er helt ideelle til forskellige afarter af den udfordrende vandsport.

Særligt byen Klitmøller er blevet et mekka for danske og internationale surfere, som flokkes her på alle tider af året. Her er derfor alletiders gode mulighed for at stifte bekendtskab med surfing. Her kan du tage et par timers kursus på en surfskole, uanset om du er helt nybegynder eller mere erfaren. Besættelsen af bølgerne er så stor, at når vindforholdene er rigtige, kan man i Klitmøller ligefrem opleve at se skilte i butiksvinduerne med ordene "lukket på grund af bølger".

Et centrum for vedvarende energi

De gode vindforhold i Thy har også gjort regionen til et af landets centre for vedvarende energi. Et populært udflugtsmål er Det Nationale Testcenter for Store Vindmøller i Østerild Klitplantage, hvor du kan se verdens største havvindmøller. De syv imponerende havvindmøller måler mellem 150 og 222 meter fra jord til vingespids, og det er muligt at se dem på egen hånd til fods eller på cykel, ligesom du også kan få en guidet tur i testområdet.

Har du bare den mindste interesse i vedvarende energi, bør du også unde dig selv at lægge vejen forbi Ydby, hvor Nordisk Folkecenter for Vedvarende Energi laver demonstrationer af en række vedvarende energiløsninger i fuld størrelse. Kom ud og se fremtidens løsninger inden for transport med planteolie og brint, bygningsintegrerede solceller, bølgekraft og vindkraft.

Museer, krigsminder og gallerier

Når du kommer til Thy, må du ikke springe over de spændende udstillinger, der findes på gallerier og museer. For eksempel en af egnens største attraktioner: Museumcenter Hanstholm, som har et af Europas fineste vidnesbyrd fra Atlantvolden, der blev etableret under 2. Verdenskrig.

På hjemmesiden visitthy.dk finder du alle informationer omkring seværdigheder, aktiviteter og guidede ture i nationalparken. Du finder også kort og beskrivelser af vandreture, cykelruter og rideruter.

Tag roligt et par sommerdage ud af din kalender og nyd en tur til Thy, hvor der er højt til loftet og kort til naturen.